Bewust omgaan met voedsel en verpakkingen

Recent werd bekend gemaakt dat we per persoon 135 kilo eten per jaar weggooien. In de keten van oogst tot supermarkt wordt nog eens ca. 2 miljard euro aan voedsel verspild. Schokkende cijfers. Zeker als je weet dat er op de wereld nog altijd mensen overlijden aan voedsel te kort en dat hier in Nederland de rijen bij de Voedselbank steeds langer worden. Gelukkig is er steeds meer aandacht om voedselverspilling tegen te gaan. Allerlei initiatieven zien het levenslicht, zoals de doggybag, No Waste Network, Kromkommer, Foodbattle, de Verspillingsfabriek en Kliekipedia. Geweldig dat mensen en organisaties zich inzetten om consumenten te stimuleren bewuster en duurzamer om te gaan met voedsel.

"Drie jaar geleden keken grote spelers in de retailmarkt me nog vragend aan, nu willen ze weten wat de laatste innovaties zijn."

In lijn met de initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan is het ook zeer belangrijk om de keuze voor de verpakking onder de loep te nemen.  Verpakkingen zijn noodzakelijk om ons voedsel te beschermen, maar komen wel op de afvalberg terecht. Een slimme verpakking voorkomt voedselverspilling. Hernieuwbare verpakkingen zijn een prachtige oplossing om duurzaam te handelen. Zo sla je twee vliegen in één klap: minder voedselverspilling en minder verpakkingen die ons milieu belasten. Moonen Packaging heeft de kennis, kunde en het netwerk in huis om uw een totaaloplossing op maat aan te bieden.

We vroegen onze Key-Accountmanager Martijn Walters (Retail/Foodservice) wat hij persoonlijk merkt van de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, voedsel en verpakkingen:'"Mij valt op dat klanten en relaties de verantwoordelijkheid voelen om duurzaamheid concreet te maken. Van festivalorganisatoren bijvoorbeeld krijg ik steeds vaker de vraag hoe ze hernieuwbare verpakkingsmaterialen in kunnen zetten. De kennis die ik over hernieuwbare verpakkingen in gesprekken deel wordt veel sneller opgepakt, dat vind ik al een enorme winst. Grote spelers in de retailmarkt zijn zich steeds meer bewust van hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een groenere wereld voor onze volgende generatie. Drie jaar geleden keken ze me nog vragend aan, nu willen ze weten wat de laatste innovaties zijn.”

Innovatie is de sleutel, zeker als het gaat om de zogeheten disposables, verpakkingen die een korte gebruiksduur hebben en daarna worden weggegooid. Innovatie zit hem niet alleen in de samenstelling van het product, maar ook in de nazorg. Hoe verzamel je hernieuwbare disposables? Hoe zorg je ervoor dat de verpakkingen ook daadwerkelijk worden hernieuwd? Onze ervaringen op dit gebied delen we graag, zoals het Stack-It en het palmblad concept (zie weergave banner), welke zich in de praktijk hebben bewezen. 

Het is duidelijk: als het gaat om voedselverspilling én om de verpakkingen, dan kunnen we niet meer om duurzaamheid heen. Niet zozeer voor onszelf, maar wel voor onze kinderen en kleinkinderen.

Wilt u graag weten hoe u met behulp van een duurzame verpakking bewuster om kunt gaan met voedsel?