Biobased: trend of hype?

Duurzaamheid, MVO, circulaire economie, biobased economy: allemaal termen die aangeven dat we anders willen omgaan met onze planeet. We volgen de ontwikkelingen al een tijdje. Daarbij valt ons op dat de laatste tijd naast duurzame initiatieven biobased initiatieven steeds vaker het levenslicht zien, ook op industrieel vlak. Een goed teken als je het ons vraagt!

Het idee van biobased producten is simpel: maak producten bestaand uit organisch materiaal in plaats van ijzer, plastic of andere producten die een zwaar belastend zijn voor onze planeet. Biomassa als basis, wat betekent dat de grondstoffen afkomstig zijn uit plantaardig of dierlijk materiaal. Dit kunnen verbouwde gewassen zijn of materiaal geworven uit reststromen, zoals zuiveringsslib, afvalhout en koffiedik.

Biobased op de weg
Een mooie toepassing hiervan dook begin deze maand op: Rijkswaterstaat heeft samen met een groep MKB-bedrijven een vangrail ontwikkeld, gemaakt van biobased materiaal. Waar bestaat deze geleiderail (vangrail) dan uit? Bermgras, vlasvezels en bio-kunststof uit de reststromen uit de aardappelverwerkende industrie. Het plan is om de biobased geleiderail vervolgens verder in het land uit te rollen. Misschien bestaat over een paar jaar de hele infrastructuur van vangrails in Nederland uit biobased materiaal!

Het blijvertje in de verpakkingsbranche
Onze accountmanagers Industrie merken dat ook binnen onze eigen verpakkingsbranche de vraag naar biobased materialen toeneemt. “Als je kijkt naar biobased, dan merk ik dat opvulchips en duurzame handwikkelfolie steeds meer in trek zijn. Ook gerecyclede kunststofproducten doen het goed,” vertelt accountmanager Gijs ten Hoeve. “Bovendien pakken we voor de klant veel winst op MVO-gebied door het transport zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat wordt erg gewaardeerd.”
Business Unit Manager Michiel Schouten beaamt de lezing van zijn collega. “Ik merk dat klanten vaker MVO - doelstellingen hebben; dat er een MVO-beleid is opgesteld. We bieden dus niet alleen actief aan, maar krijgen ook vragen over duurzame en biobased verpakkingsmaterialen. Je merkt dat de wetgevingen worden aangepast en dat bedrijven hierin mee gaan. Mede daarom denk ik dat deze trend doorzet.”