Besparen met betaalmethode Dimensional Weight Pricing (DWP)

Een kleine verandering, met een grote besparing

Kent u dat gevoel? U bestelt online een USB-stick en de volgende dag al wordt het pakket bij u thuis afgeleverd. U bent natuurlijk blij met de snelle bezorging, maar kijkt bedenkelijk naar de doos. De doos is namelijk zo groot dat er wel 100 USB sticks in zouden passen. Als vervoerder en verpakker valt er nog heel wat te besparen in het e-commerce traject. In dit blog leg ik de voordelen van de betaalmethode DWP uit.

Wat is DWP?
De prijs bij het verzenden van een pakketje wordt tot op heden vaak nog bepaald door het gewicht. Waardoor er nu onnodig grote pakketten worden verstuurd. Amerikaanse bezorgbedrijven UPS en FedEx introduceerde in 2015 een nieuwe factuurmethode, namelijk: Dimensional Weight Pricing (DWP). Bij DWP wordt de verzendprijs berekend op basis van het volume van het pakket in plaats van op het gewicht. Deze ogenschijnlijk kleine verandering heeft vooral grote gevolgen voor de manier waarop goederen worden verpakt en verzonden. Als u goed inspeelt op DWP dan kunt u enorm gaan besparen op uw verzendkosten én veel duurzamer gaan verpakken.

De voordelen van DWP
Ga maar eens na: weinig omdozen houden rekening met de inhoud van het pakket. Houd u sinds de komst van de factuurmethode DWP hier al rekening mee?
Het voordeel voor verzenders is vooral dat zij meer pakketjes kunnen vervoeren. Ook de verpakker dient bij het stapelen van dozen rekening te houden met DWP. Hij dient de goederen dusdanig te plaatsen, zodat het kleinste volume wordt gerealiseerd. Systemen waarbij de doosafmeting verkleind kan worden ná het vullen zullen wellicht ook aan belang gaan winnen. Andere criteria dienen bijgesteld te worden. Denk aan het feit dat beschermende (opvul)materialen opnieuw moeten worden herdacht. Bijvoorbeeld tradioneel licht opvulmateriaal als luchtzakjes dient verkleind te worden.

Andere manieren om te besparen in e-commerce
Als verpakkingsadviseur bij Moonen Packaging vind ik het een leuke uitdaging om samen met u te kijken naar de gevolgen én kansen van DWP voor uw organisatie. En naar hoe u met slimme arbo-oplossingen of met een verpakking van eindloos golfkarton meer kunt besparen in uw e-commerce.