Zet samen de stap naar meer duurzaamheid

Belgisch duurzaamheidsnetwerk 'The Shift' interviewde commercieel manager Roel Schreurs over de rol van Moonen als ketenregisseur.

Bron: Pulse Magazine | De Tijd | Foto: © Jonas Roosens 

Moonen Packaging uit het Nederlands-Limburgse Weert noemt zichzelf een ‘ketenregisseur’. Het bedrijf stroomlijnt de weg die verpakking aflegt van productie tot afvalverwerking. Daarvoor moet het uiteraard samenwerken met klanten en leveranciers. Zo ging het ook bij de bekers uit rietsuikervezel met maïscoating die Moonen levert aan verzekeringsmaatschappij Achmea.

'Ons doel? Onze kennis en ervaring over duurzaam ondernemen delen.'

De 17.000 werknemers van dat bedrijf gebruiken jaarlijks 16 miljoen koffiebekers. ‘Die komen nu gestapeld in een composteerbare afvalzak en worden afgevoerd naar afvalverwerker Aterro, die er biogas en compost van maakt. Op de koffiebeker staat bovendien een verhaaltje dat het hele proces in beeld brengt. Zo maak je mensen bewust’, zegt Roel Schreurs, commercieel manager bij Moonen.

Sinds kort verzorgt Moonen ook de distributie van een papiersoort gemaakt uit landbouwafval. Daarvoor ging het in zee met PaperWise, een bedrijf van een ex-werknemer. ‘We hebben de productontwikkeling zelfs deels mee gefinancierd’ zegt Roel Schreurs. ‘We hadden het exclusief kunnen verdelen, maar dat hebben we niet gedaan. Die kortetermijnwinst weegt niet op tegen het milieuvoordeel dat we communiceren naar een zo breed mogelijk publiek.’

Moonen werd in 2014 uitverkozen tot ‘Groenste bedrijf van Nederland’. ‘Klanten vertellen hoe ze door ons zelf duurzamer zijn gaan werken. Ons doel? Onze kennis en ervaring over duurzaam ondernemen delen. Veel bedrijven praten erover, maar zien altijd wel een reden om het niet te doen. De juiste partners voor ons zijn net bedrijven die een reden zien om het wel te doen. Die denken aan de kansen en niet aan de beperkingen. En dat kan pas als je het concreet maakt en de hele cirkel doordenkt.’